ONLINE MARKETE ÖZEL İNDİRİMLER İÇİN HEMEN TIKLAYIN
Pesto Soslu Tulum Peynirli Tost
21 Şubat 2022

Yoğurt Nasıl Olur?

Yoğurt, sütün yoğurt bakterileri ile fermente olması sonucunda oluşan bir süt ürünüdür.

Yoğurt yapım aşamaları:

1- Doğalarına uygun koşullarda,  bildiğimiz iyi yemlerle beslenen, sürekli denetimleri yapılan çiftliklerde yaşayan ineklerden sağlanan çiğ süt; soğuk zinciri bozulmadan fabrikaya gelir.

2- Çiğ süt fabrikaya geldiğinde gerekli kontrolleri ve analizleri yapılır. Analizler yapıldıktan  sonra kabul kriterine uyan sütler çiğ süt tankına alınır.

3- Süte öncelikle termizisyon işlemi uygulanır.

            Termizisyon: 57-68 C aralığında sütün 15-30 s süreyle bekletilmesi ve hızlı bir şekilde 40 C ye soğutulması ile gerçekleştirilen, pastörizasyon benzeri bir ısıl işlem uygulamasıdır.

4- Termize olan süt vakum tekniği altında 65 derece sıcaklıkta evaporatörden geçirilerek suyu buharlaştırılır. Bu sayede 1,5 litre sütü sütün doğal yapısını bozmadan 1 litreye indirerek yoğunlaştırabiliyoruz. Yoğunlaştırma, kuru madde (besin değerleri) arttırmada amaç viskoziteyi arttırmak ve su salmasını önlemektir.

5- Evaporatörden çıkan süt bir miktar soğutularak homejenizasyon işlemine tabi tutulur. Homejenizasyon süt yağının homojen bir şekilde dağılmasını sağlar. Süt yağları dağıldığı için yoğurt yüzeyinde kaymak bağlayamaz. Kaymaklı yoğurt üretiminde ise bu basamak gerçekleşmez.

6- Süt pastörizasyon (90 derecede 5 dakika) işlemine tabi tutularak zararlı mikroorganizmalarından arındırılır. Bu işlem uygulanırken süt kaynatılmadığı için sütün besin değeri zarar görmez.

7- Süt mayalama sıcaklığına kadar (43-45 °C) soğutulur. Bu aşamada starter kültürler (yoğurt bakterileri) ilave edilir. Ve karışım sağlanır.

8- Ardından istenilen boyutlardaki ambalajlara dolum yapılır ve fermantasyona bırakılır. Fermantasyon sırasında starter kültürler etkinlik gösterir. pH değeri ölçülerek fermantasyona son verilir.   

9- Fermantasyondan çıkarılan yoğurtlar soğuk hava deposuna alınır. (4°C)

10- Üretimi tamamlanan yoğurtlar sevkiyata hazır hale gelir.